London, 09. srpnja 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 9. srpnja 2018. godine u Londonu na sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa. Sastanak je održan uoči sastanka predsjednika vlada.

Na sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova Berlinskog procesa iz šest država zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije) i predstavnici država članica Europske unije (Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Poljske). Gosti su bili ministrica vanjskih poslova Bugarske i predstavnici Europske komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Ministri vanjskih poslova raspravljali su o jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, rješavanju nasljeđa prošlosti, regionalnoj sigurnosti, te o migracijama.

Potvrđena je potpora europskoj perspektivi država jugoistočne Europe. Želimo da to područje postane stabilna, sigurna i napredna regija, čvrsto usidrena u europskim vrijednostima. Također je pozdravljen napredak u rješavanju otvorenih pitanja od prošlog sastanka na vrhu u Trstu.

U skladu sa Strategijom Europske komisije o proširenju iz veljače, te Deklaracijom iz Sofije iz svibnja ove godine, jačanje dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i suradnje, uključujući rješavanje pitanja ratnog nasljeđa su od najveće važnosti.

Posebna pozornost posvećena je pitanju migracija. Aktualna migracijska kretanja na zapadnobalkanskoj i mediteranskoj ruti predstavljaju nove izazove kako za Europsku uniju tako i za naše susjede. Potvrđena je odlučnost u namjeri jačanja suradnje u cilju zajedničkog europskog odgovora na taj rastući transnacionalni izazov. Osim u europskom kontekstu, Hrvatska pruža i bilateralnu potporu državama jugoistočne Europe u njihovim naporima u sprečavanju ilegalnih migracija.

Domaćin sljedećeg sastanka na vrhu Berlinskog procesa 2019. godine bit će Poljska.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić:

Preuzimanje