Prebivalište

Prebivalište je institut na temelju kojeg se ostvaruju određena prava i iz kojeg proizlaze različite obveze te je stoga u postupku Odjave prebivališta odnosno Prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske potrebno utvrditi identitet osobe koja podnosi zahtjev (Zakon o prebivalištu - Narodne novine 144/12).
U tu svrhu je potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Također je potreban i neki utility bill (račun plina, struje, vode, council tax ...) za dokaz adrese boravka, te pismo poslodavca ili fakulteta ili računovođe u formi To whom it may concern ili dozvola boravka i rada ili vjenčani list ili britanska putovnica i tome slično, kao dokaz razloga boravka u UK.
- Za Prijavu privremenog odlaska izvan RH na maksimalni period do 5 godina trebate popuniti Obrazac 1 od pitanja 1. do 8., te pitanje 14. u kojem morate obavezno navesti vremenski period na koji se odjavljujete (najduže do 5 godina).

- Za Odjavu prebivališta iz RH trebate popuniti Obrazac 1 od pitanja 1. do 8., te pitanje 13. 

- Osobna iskaznica je obavezna za Odjavu prebivališta, dok je putovnica dovoljna za Prijavu privremenog odlaska izvan RH

- Zahtjev se podnosi osobno ili iznimno putem punomoći u slučaju bolesti ili više sile.

-U postupku zahtjeva za odjavu prebivališta odnosno prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske naplaćuje se konzularna pristojba po tarifnom broju 54. stavak 2. i dostava po tarifnom broju 57. Zakona o upravnim pristojbama od 31.01.2017.

-Pristojba iznosi ukupno 14 GBP +1 GBP za troškove banke, plativo karticom na šalteru ili bez troškova banke plativo u banci.

-Radno vrijeme je od ponedjeljka do četvrtka od 11 do 14 sati, bez potrebe za prethodnom najavom.

-Zahtjevi dostavljeni poštom ili elektroničkom poštom nisu u skladu s odredbama Zakona o prebivalištu te neće biti obrađivani.

-Upozoravamo kako je u slučajevima neblagovremene prijave ili izbjegavanja zakonske obveze prijave prebivališta i boravišta moguće da prebivalište građana bude odjavljeno po sili Zakona po članku 12. Zakona o prebivalištu kojom se prilikom osobna iskaznica proglašava nevažećom i ne može se koristiti.

-Na česte upite građana napominjemo kako Odjava prebivališta u RH ne utječe na građanska prava hrvatskih državljana, već samo na rezidentna prava. 

Korisni linkovi: http://www.mup.hr/43.aspx
OBRAZAC 1 (ispisati obostrano)  http://www.mup.hr/43.aspx
OBRAZAC - elektronička prijava boravišta  http://www.mup.hr/43.aspx

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana