Vizni sustav

Stranci kojima je za ulazak u Republiku Hrvatsku potrebna viza, osobno podnose zahtjev u najbližem nadležnom hrvatskom veleposlanstvu najranije tri mjeseca prije planiranog putovanja u Republiku Hrvatsku.

Sve informacije o viznom sustavu uključujući obrasce zahtjeva za izdavanje viza  i izuzeća dostupne su na http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

Državljani afričkih zemalja (Gambija, Gana, Liberija, Nigerija, Sijera Leone) koji ne žive u UK svoj zahtjev mogu podnijeti i u najbližem hrvatskom veleposlanstvu u Africi (Kairo, Alžir, Rabat, Pretoria).

Uz zahtjev za izdavanje vize prilaže sljedeće:

  • valjana putna isprava - rok valjanosti putne isprave mora biti najmanje tri mjeseca dulji od roka valjanosti vize te mora imati barem dvije slobodne stranice za unos vize
  • dozvola boravka ili viza ili neki drugi dokaz o legalnom boravku u zemlji gdje podnosi zahtjev za hrvatsku vizu
  • jedna slika u boji, veličine 35 x 45mm
  • dokumentacija kojom se dokazuju: svrhu boravka - jamstveno pismo pravne ili fizičke osobe čiji su obrasci i upute dostupne na web stranici http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/ ili pozivnog pisma u obliku pismena organizatora u slučaju da je organizator i/ili pokrovitelj državno tijelo ili drugi odgovarajući dokaz), osigurani smještaj (rezervacija hotela izvršena na ime podnositelja zahtjeva) i troškovi boravka (potvrda banke o prihodima u zadnja tri mjeseca do dana podnošenja zahtjeva), valjano putno zdravstveno osiguranje, namjera povratka u matičnu zemlju (potvrda o zaposlenju), odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju, i sredstvo putovanja (povratna putna karta).

Stranke su dužne priložiti i kopije svih navedenih dokumenata.

Veleposlanstvo zadržava pravo zatražiti od stranke dodatnu dokumentaciju ukoliko se za to ukaže potreba tijekom obavljanja postupaka izdavanja vize.

Zahtjev za vizu u Veleposlanstvu u Londonu mogu podnijeti svi stranci koji legalno žive u UK te se isti podnosi osobno.

Pristojba: 55 GBP osim ukoliko RH ima sklopljen Sporazum o olakšanom izdavanju viza (pristojba na zahtjeve za izdavanje viza državljanima Gruzije, Moldove, Rusije, Ukrajine iznosi 30 GBP osim ukoliko Sporazumom nije drugačije određeno).

Zahtjeve za vize moguće je podnijeti isključivo osobno u radno vrijeme za stranke od ponedjeljka do četvrtka od 11-14 sati, isključivo uz prethodnu najavu.

Preuzimanje putovnica s vizama obavlja se osobno prema uputama službenika Veleposlanstva ili putem pošte ukoliko osoba pri podnošenju zahtjeva priloži unaprijed plaćenu poštansku omotnicu s istaknutom adresom. U slučaju vraćanja putovnice s vizom poštom Veleposlanstvo nije odgovorno ako se pošiljka izgubi, ne dođe na vrijeme ili u slučaju pogrešno istaknutih podataka.

Više informacija moguće je dobiti upitom na: conlon@mvep.hr

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana