INFORMACIJA ZA ULAZAK I BORAVAK HRVATSKIH DRŽAVLJANA U UK NAKON 31. PROSINCA 2020.

1. Informacija za hrvatske državljane koji su se doselili u UK prije 31. prosinca 2020. te žele nastaviti živjeti/raditi/studirati u UK nakon tog datuma (Važna napomena: Ukoliko planirate doseliti u UK nakon 1. siječnja 2021., preskočite ovu točku i pročitajte informaciju pod točkom 2)

Kao i svi državljani EU, EGP i Švicarske koji već žive u UK, odnosno koji su se doselili u UK do 31. prosinca 2020., a koji žele nastaviti živjeti/raditi/studirati u UK nakon tog datuma, moraju do 30. lipnja 2021. zatražiti odgovarajući status putem Sustava registracije i boravka EU državljana u UK (EU Settlement Scheme/EUSS) kako bi zadržali svoja prava. Osobe koje su u UK boravile do pet godina imaju pravo na tzv. pre-settled status, dok osobe koje u UK borave pet i više godina imaju pravo na  tzv. settled status. Državljani podnose zahtjeve osobno digitalnim putem (Veleposlanstvo ne može podnositi zahtjeve u njihovo ime), a za rješavanje zahtjeva nadležan je isključivo britanski Home Office. Do 30. lipnja 2021. hrvatski državljani, kao i svi drugi državljani EU, EGP i Švicarske svoj će imigracijski status u UK dokazivati važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom, a nakon navedenog datuma digitalnom potvrdu o statusu stečenom kroz EUSS.

Studenti koji trenutno pohađaju online predavanja na britanskim sveučilištima, ali zbog pandemije koronavirusa ne borave u UK, moraju fizički doći u UK prije 31. prosinca 2020. kako bi svoj status mogli riješiti putem EUSS-a. U protivnom će morati svoj status regulirati putem studentske vize predviđene novim zakonodavstvom. Više informacija: https://www.gov.uk/government/publications/points-based-system-student-route.

U nastavku je popis korisnih linkova koji sadrže više informacija o sustavu EUSS te načinu podnošenja zahtjeva, kao i kontakte organizacija kojima se možete obratiti u slučaju poteškoća prilikom postupka registracije.

  • Kontakt broj EU Settlement Resolution Centre-a za osobe koje imaju poteškoća prilikom podnošenja zahtjeva:

    0300 123 7379

2. Informacija za hrvatske državljane koji žele doći raditi i studirati u UK, odnosno posjetiti UK nakon 1. siječnja 2021.

Hrvatski državljani - kao i državljani EU, EGP i Švicarske - koji žele doći raditi ili studirati u UK nakon 1. siječnja 2021. moraju regulirati imigracijski status sukladno novom UK imigracijskom sustavu (UK Point Based Immigration System) prije dolaska u UK. Novi sustav podrazumijeva prestanak dosadašnje slobode kretanja radnika od 1. siječnja 2021, te se temelji na bodovima koje osoba mora imati kako bi mogla podnijeti zahtjev za radnu dozvolu/vizu. Minimalan broj bodova ostvaruje se temeljem četiri osnovna uvjeta: ponuda za posao od strane poslodavca koji ima dozvolu za sponzoriranje rada stranaca; diploma sveučilišnog prvostupnika; znanje engleskog jezika; te minimalan iznos plaće od 25.600 GBP godišnje. U slučaju da je riječ o studentskoj vizi (dozvoli boravka u svrhu studiranja u razdoblju duljem od šest mjeseci) osoba mora imati ponudu od strane odobrenog Sveučilišta, dokaz o sredstvima za uzdržavanje, te znanje engleskog jezika.

Za rješavanje zahtjeva za vize i radne dozvole nadležan je britanski Home Office. Zahtjevi se podnose osobno, tj. Veleposlanstvo ne može podnositi zahtjeve u ime hrvatskih državljana.

Studenti koji trenutno pohađaju online predavanja na britanskim sveučilištima, ali zbog pandemije koronavirusa ne borave u UK, moraju fizički doći u UK prije 31. prosinca 2020. kako bi svoj status mogli riješiti putem EUSS-a. U protivnom će morati svoj status regulirati putem studentske vize predviđene novim zakonodavstvom. Više informacija: https://www.gov.uk/government/publications/points-based-system-student-route.

Službene informacije o novom imigracijskom sustavu dostupne su na stranici https://www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know.

KRATOKTRAJNI POSJETI

Kratkotrajni posjetitelji koji putuju u UK u svrhu turističkog, poslovnog ili privatnog posjeta iz Hrvatske (kao i država EU, EGP i Švicarske) i dalje će moći ulaziti u UK bez kratkotrajne vize te boraviti u UK do šest mjeseci, no u tom razdoblju ne smiju raditi. Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

Dodatno, hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i Švicarski državljani) će moći prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost moći koristiti samo određene kategorije građana koje imaju reguliran boravak u UK-u. Službene informacije o prelasku UK granice s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021

VOZAČKE DOZVOLE

Službene informacije o korištenju hrvatske vozačke dozvole i mogućnostima zamjene za UK vozačku dozvolu možete pronaći na stranicama nadležnog britanskog tijela: https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

Veleposlanstva Republike Hrvatske nisu ovlaštena izdavati niti obnavljati vozačke dozvole. Hrvatsku vozačku dozvolu moguće je isključivo izraditi/obnoviti u Republici Hrvatskoj u Policijskoj upravi prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj.


 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana